Помер працівник: що робити роботодавцю з невиплаченою зарплатою

До Держпрацізвернувся роботодавець з питанням: «Підкажіть будь ласка, в нас помер працівник, заборгованість по заробітнійплаті та належнійомувиплатиобліковуються яккредиторськазаборгованість. Дружина виїхала і зв’язок з нею відсутній. Як бути з грошима? Як бути в таких випадках?».

Так, інспекторомпрацібулонаданонаступнуконсультацію.

Згідноч. 1 ст. 1227 ЦКУсуми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини

Відповідно до норм статті83 КЗпПу разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, що не була одержана за життя, виплачується членам сім’ї такого працівника, а у разі їх відсутності – входить до складу спадщини.

Таким чином невиплачену за життя заробітну плату працівника, а також грошову компенсацію за не використані ним дні відпусток згідно норм законодавства слід виплатити членам сім’ї, а уразі їх відсутності – спадкоємцям, після прийняття спадщини.

Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язаніспільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення,усиновлення, а також на інших підставах, не забороненихзаконом і таких, що не суперечать моральним засадамсуспільства.Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловіку зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністюдогляду за батьками, дітьми та з інших поважних причинне проживають спільно.Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільноз ними не проживає.

Документами, що підтверджують, що людина буда членом сім’ї померлого є копія

свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження (про усиновлення)),копії документів, які підтверджують факт спільного проживання,загального побуту, взаємних прав і обов’язків, кровного споріднення. (стаття 3 Сімейного Кодексу України 10 січня 2002 року

№ 2947-III).

При цьому проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбуне є підставою для виникнення в них прав та обов’язків подружжя. Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбує спеціальною (визначеною законом, законною) підставою длявиникнення у них деяких прав та обов’язків, зокрема, права спільноїсумісної власності на майно. ( додатково див.ПостановуВерховногоСуду від 30.10.2019 р. у справі № 643/6799/17).

Як вбачається із опису ситуації запитання стосується того, як бути із виплатою належних виплат померлому працівнику і разі неможливості зв’язатися із дружиною померлого.

В даному випадку вбачається доцільним вжити заходи щодо оповіщення членів сім’ї померлого про необхідність отримання виплат. Якщо члени сім’ї не відгукнулись чи не має можливості встановити з ними контакт роботодавець може звернутися до нотаріуса. Роботодавець, як боржник, може погасити свій борг шляхом внесення заробітної плати, що належить померлому, на депозит нотаріуса (ч. 1 ст. 537 ЦКУ,лист Мін’юсту від 12.03.2012 р. № 113-0-2-12/13.1). Підтверджує факт внесення коштів на депозит квитанція, яку нотаріус видає після того, як переконається у надходженні коштів на рахунок.