Законопроєкт “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі”: профспілки проти

8 жовтня 2024 року при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розпочала роботу робоча група з доопрацювання до другого читання проєкту Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» (№ 10147).

До складу робочої групи від СПО об’єднань профспілок включені заступник Голови ФПУ Андреєв В.М., Казакова Д.М. (Департамент охорони праці ФПУ) та Сименко С.С. (на випадок неможливості вказаних представників профспілок взяти участь у засіданні – Шубін О.О. та Андрієвський Ю.З.).

Народними депутатами України надано майже 700 правок до другого читання даного законопроєкту.

На разі прийнято рішення скомпонувати правки за спорідненістю та розпочати їх розглядати на другому засіданні робочої групи, яке заплановано провести 15 жовтня 2024 року.

Нагадаємо, що 21.08.2024 р. Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проєкт Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» за реєстр. № 10147 від 13.10.2023 р. (далі – проєкт Закону 10147).

СПО об’єднань профспілок категорично не погоджено проєкт Закону 10147, яким передбачається звуження прав та гарантій працівників на охорону праці, зниження рівня їх соціального захисту порівняно із діючими нормами, що суперечить статті 22 Конституції України, статті 296 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, положенням «Рамкової» Директиви Ради ЄС №89/391/ЄС про запровадження заходів, покликаних заохочувати до покращення безпеки та охорони здоров’я працівників на роботі, відповідно до яких при прийнятті нових законів є недопустимим зниження змісту та обсягу існуючих прав, зокрема рівня охорони праці, що вже досягнуто у національному законодавстві.

Проєкт Закону 10147 позбавляє працівників низки основоположних прав та гарантій на охорону праці, що встановлені чинними Законом України «Про охорону праці» та Главою XI «Охорона праці» Кодексу законів про працю України.

СПО об’єднань профспілок листом від 06.09.2024 №01-12/625-спо звернувся до депутатських фракцій і груп Верховної Ради України IX скликання з проханням розглянути підготовлені профспілками пропозиції правок до другого читання проєкту Закону 10147 та внести їх від імені народних депутатів України депутатської фракції чи групи з метою доопрацювання та недопущення зниження рівня гарантій працівників у сфері охорони праці.