Надання додаткової відпустки у період воєнного стану

До Східного міжрегіонального управління звернулася пані Тетяна, яка працює кухарем біля плити в одному із закладів загального харчування Донецької області. Пані Тетяна поскаржилась, що роботодавець відмовив їй у наданні додаткової відпустки за роботу із шкідливими умовами праці, мотивуючи це тим що вона вже використала 24 дні основної шорічної відпустки, а на період дії воєнного стану діють обмеження щодо надання відпусток.

Інспектор праці Марина Солоха зв’язалась з роботодавцем пані Тетяни та повідомила про наступне.

Відповідно до позиції 77, розділу XXXIII «Загальні професії в усіх галузях господарства» Додатку 1 Списку виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затвердженим постановою КМУ від 17.11.1997 р. № 1290 (у редакції постанови КМУ від 07.07.2022 р. № 767), правом на щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці тривалістю до 4 календарних днів користуються кухарі, які працюють біля плити.

Конкретна тривалість відпустки зароботу ізшкідливими іважкими умовами праці встановлюється колективним читрудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць заумовами праці тачасу зайнятості працівника вцих умовах.

Під час воєнного стану діє Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136) відповідно до частини 1 статті 12 якого у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Можливість оформлення протягом періоду воєнного стану щорічних додаткових, соціальних, навчальних та інших відпусток тривалістю та на умовах, визначених законодавством про відпустки, не обмежується Законом №2136.

Роботодавець визнав помилку та надав пані Тетяні додаткову відпустку.

Під час спілкування пані Тетяну та її роботодавця було повідомлено про негативні наслідки неофіційного працевлаштування, про недопущення дискримінації та мобінгу, зокрема осіб з ВІЛ/СНІД, запобігання насильству за ознакою статі, застережено від потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. Також інспектор розповіла як опанувати себе в критичних умовах, як допомогти близьким та підтримувати здоровий психічний стан в критичних умовах.

Також пані Тетяні та її роботодавцю було повідомлено про портал pratsia.in.ua., на якому можливо отримати консультаційну підтримку, а також відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час.