Постачальник не зобов’язаний перевіряти відсутність ознак фіктивності покупця

За результатами проведеної перевірки контролюючим органом встановлено порушення вимог пп.134.1.1 ПКУ, в результаті чого занижено інші доходи на суму отриманих коштів від контрагентів-покупців відповідного задокументованого обсягу товарно-матеріальних цінностей (далі – ТМЦ), що свідчить про нереальність продажу ТМЦ.

Позиція платника податку

Платник податків просить скасувати оскаржене податкове повідомлення-рішення, оскільки вважає його необґрунтованим та таким, що суперечить вимогам чинного законодавства України з огляду на те, що ТОВ «Р» здійснено реалізацію ТМЦ та отримано економічну вигоду у вигляді доходу від реалізації, що відображено у бухгалтерському обліку.

Результати розгляду скарги

Чинне законодавство, зокрема, ПКУ не встановлює обов’язок продавця перевіряти відомості щодо декларування контрагентами-покупцями своїх зобов’язань, у тому числі з ПДВ, виконання ними таких зобов’язань перед бюджетом та наявність чи відсутність ознак фіктивності фірм, ймовірність чи реальність проведення контрагентом транзитних фінансових операцій, спрямованих на здійснення операцій з надання податкової вигоди третім особам, наявність у контрагента складських приміщень, людських ресурсів, подальший рух та використання проданих ТМЦ.

Перевіркою не було доведено, що отримані кошти за реалізовані товари на користь контрагентів-покупців мають ознаки іншого доходу платника, тому такі кошти є оплатою за вартість поставлених ТМЦ у розумінні ПКУ.

Жодних порушень щодо не включення отриманих коштів до складу доходів та податкових зобов’язань з ПДВ податковим органом доведено не було.

Аналогічні висновки також підтверджуються позицією судових органів (постанови Верховного суду України від 27.02.2018 р. у справі № 813/1766/17, від 27.02.2018 р. у справі № 802/1853-16-а).

Враховуючи вищевикладене, рішенням ДПС задоволено скаргу платника податків.