Суміщення професій (посад)

Автор: Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань.

Що робити, якщо на вакантну посаду не вдається знайти необхідного співробітника? Можна, звичайно, додати обов’язки вже наявним працівникам шляхом внесення змін до їх посадових інструкцій. А можна зробити інакше: оформити додаткове навантаження працівника як суміщення професій (посад). Саме про суміщення ми й говоритимемо у цій статті.

Розбираємося з визначенням

Насамперед давайте з’ясуємо, що таке суміщення професій (посад). У цьому допоможе ст. 105 КЗпП. Отже, суміщення — це виконання на тому ж підприємстві поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою).

Зауважимо, що аналогічне визначення можна знайти у п. 2 постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 № 1145 (далі — постанова № 1145) та п. 1 Інструкції № 53-ВЛ*.

* Інструкція Держкомпраці СРСР, Мінфіну СРСР та ВЦРПС щодо застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 р. № 1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 14.05.82 № 53-ВЛ.

Чому ми згадуємо про такі давні документи? Справа в тому, що вони продовжують діяти в частині, яка не суперечить законодавству України, у тому числі щодо визначення поняття «суміщення». Про це йшлося, зокрема, у листі Мінсоцполітики від 02.12.2005 № 9942/0/14-05/018-17.

Суміщення слід відрізняти від внутрішнього сумісництва. Нагадаємо: сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому чи іншому підприємстві (у ФОП). Тобто виконувати роботу за сумісництвом можна лише у вільний від основної роботи час. У свою чергу,

суміщення професій (посад) передбачає, що додаткова робота виконується в основний робочий час

Ще одна відмінність полягає в тому, що у разі сумісництва з працівником укладають окремий трудовий договір*. Суміщення цього не передбачає. Його оформлюють наказом (п. 3 Інструкції № 53-ВЛ).

* Більше про сумісництво читайте у «Податки & бухоблік», 2023, № 83.

Тепер розповімо, у чому різниця між суміщенням та виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи слід розуміти заміну працівника, який відсутній у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада).



Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Передплачуйте та читайте повністю:

  • новини, ексклюзивні статті, довідники
  • завантажуйте бланки
  • усе це без реклами
60
грн/
місяць


Вже сплатили?


Увійти

Передплатники PRO-доступу отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.