Чи можливе працевлаштування під час призупинення дії трудового договору

До інспектора праці відділу контролю з питань праці південного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області засобами телефонного зв’язку звернулася працівниця Маріупольського торгового порту, яка наразі тимчасово, як ВПО, мешкає у м.Київ з питанням:

Чиможе вона працевлаштуватися на роботу, якщоадміністрацієюМаріупольського порту з нею призупиненотрудовівідносини та як це правильно зробити?

Так, інспекторомпрацібулонаданонаступнуконсультацію.

Особливостітрудовихвідносинпрацівниківусіхпідприємств, установ, організацій в Українінезалежновідформивласності, виду діяльності і галузевоїналежності, представництвіноземнихсуб’єктівгосподарськоїдіяльності в Україні, а такожосіб, якіпрацюють за трудовим договором, укладеним з фізичними особами (далі – працівники), у періоддіївоєнного стану, введеноговідповідно доЗакону України«Про правовий режим воєнного стану» визначає Закон Українивід 15.03.2022 №2136-IX «Про організаціютрудовихвідносин в умовахвоєнного стану» (далі – Закон №2136).

Відповідно до статті 13 Закону №2136 призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

Призупиненнядії трудового договору не тягне за собою припиненнятрудовихвідносин.Тожпрацівник, з якимпризупинилитрудовийдоговір, й надаліперебуває у трудовихвідносинахізпідприємством тамаєосновнемісцероботи.

Проте, працівники, з якимипризупинено дію трудового договору на основному місці роботи, можуть працевлаштуватися на умовах повного робочого дняяксумісники.

Вважаючи на те, що відповідно до Закону №2136 призупинення дії трудового договору можливе лише у період дії воєнного стану, працевлаштування на новому місці роботи можливо тільки до скасування воєнного стану. Тому, при працевлаштуванні працівник зобов’язаний повідомити свого нового роботодавця про наявне основне місце роботи та укладати трудовий договір тимчасово, на час до скасування воєнного стану. Згода основного роботодавця при цьому не потрібна.

Разом із тим таке працевлаштування може надати змогу працівнику не тільки отримувати заробітну плату, а й накопичувати страховий стаж та розраховувати на допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності у разі хвороби, оскільки під час призупинення трудового договору виплата заробітної плати за основним місцем роботи роботодавцем не здійснюється, тому відсутня і база нарахування ЄСВ, а відповідно ЄСВ не сплачується. Відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних витрат працівникам за цей період покладено на державу, що здійснює військову агресію проти України. Зарахування страхового стажу за період призупинення дії трудового договору наразі також не передбачено законом. Відповідно особи, трудовий договір яких призупинено у період воєнного стану, не мають права й на оплату лікарняних.

Посадовецьособливо звернулаувагу, щовважаючи на наведеневище, дужеважливо при працевлаштуваннівимагати на новому місціроботиналежногооформлення трудового договору за сумісництвом. Аджетількиофіційнепрацівлаштуваннянадастьпрацівникуможливістьзберегтитрудові та соціальнігарантії на час призупиненнятрудовихвідносин на основному місціроботи.

Такожважливоусвідомлювати, що зараз коженгромадянинУкраїни, якийпрацюєофіційно та сплачуєподатки до державного бюджету, вносить свійособистийвнесок для зміцненняЗбройних сил України та наближеннянашої Перемоги!