Чи може працівниця, яка перебуває у “дитячей” відпустці, працювати у іншого роботодавця за сумісництвом?

До Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці з цікавим питанням звернувся приватний підприємець якого цікавило, чи може працівниця яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку приступити до роботи у іншого роботодавця уклавши трудовий договір за сумісництвом?

На задане питання повідомлено, що працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу як з одним так і з декількома роботодавцями.

Згідно до статті 1021 КЗпП визначено, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Враховуючи викладене, працівниця яка перебуває відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку може укласти трудовий договір на умовах сумісництва з іншим роботодавцем. При цьому, необхідно врахувати, що працівниця на роботі за сумісництвом також має право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.