Мінекономіки розробило законопроєкт про позасудове вирішення споживчих спорів

Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації зустрілись з представниками Міністерства економіки України для обговорення законопроєктів про внесення змін до законодавства України про захист прав споживачів та державний ринковий нагляд.

Під час зустрічі представники Міністерства презентували бізнесу новий Проєкт Закону «Про позасудове вирішення споживчих спорів», який Україна має прийняти для гармонізації національного законодавства у відповідності до вимог законодавства Європейського Союзу, зокрема Директиви 2013/11/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 21 травня 2013 року про альтернативне вирішення споживчих спорів. Законопроєкт надає можливість споживачам подавати скарги на суб’єктів господарювання до органів позасудового вирішення споживчих спорів, а також визначає вимоги до таких органів, їх статус та умови функціонування.

Міністерство очікує, що від прийняття цього законопроєкту виграють всі. Зокрема, споживачі отримають можливість швидко вирішувати спори без звернення до суду, держава – виконає євроінтеграційні зобов’язання, а бізнес – отримає можливість залагоджувати споживчі спори без передачі цих питань до органів державного ринкового нагляду та \ або судів. До того ж, законопроєкт містить перехідні положення, якими пропонується внести ряд важливих змін до нового Закону «Про захист прав споживачів» №3153-IX, який набере чинності після завершення воєнного стану в державі.

Вікторія Куликова Керівниця Департаменту комітетів Європейської Бізнес Асоціації

Асоціація щиро вдячна Міністерству за врахування в перехідних положеннях проєкту Закону ряду пропозицій, які ми надавали як до Закону «Про захист прав споживачів», так і до Закону України «Про рекламу». Зокрема, мова йде про збільшення терміну гарантійного ремонту у відповідності до практик, що існують в країнах-членах ЄС, про виправлення певних положень щодо мови маркування, а також надання можливості використовувати в рекламних оголошеннях слова і скорочення англійською мовою та/або з використанням літер латинського та/або грецького алфавітів.

Серед інших питань учасники зустрічі обговорили статус та часові перспективи реєстрації в Парламенті іншого євроінтеграційного законопроєкту щодо удосконалення державного ринкового нагляду та системи технічного регулювання, а також можливість внесення деяких додаткових змін до Порядку гарантійного ремонту або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів.

Відеозапис зустрічі можна переглянути за ПОСИЛАННЯМ.