Про особливості надання відпусток працівникам з інвалідністю

Закон України «Про відпустки» встановлює державні гарантії права на відпустки працівників, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи.

Особливу турботу та підтримку Держава гарантує особам з інвалідністю, зокрема при наданні відпусток.

На відміну від звичайних працівників, працівники–особи з інвалідністю, які нещодавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших 6 місяців на цьому підприємстві, можуть скористатися своїм правом оформити щорічну оплачувану відпустку повної тривалості щедо настання шестимісячного термінуїхньої безперервної роботи на цьому підприємстві (пункт 2 ч. 7 ст. 10Закону України «Про відпустки»).

Працівники-особи з інвалідністю, які вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпусткув зручний для них час(частина тринадцята статті 10Закону України «Про відпустки»).

Тривалість щорічної основної відпусткидля працівників-осіб з інвалідністю становить:

♦ для осіб з інвалідністю I і II груп – 30 календарних днів;

♦ для осіб з інвалідністю III групи – 26 календарних днів (частина 7 ст. 6Закону України «Про відпустки»).

Відпусткабез збереження заробітної платитривалістю до 30 календарних днів щорічно надається особам з інвалідністю III групи, тривалістю до 60 календарних днів щорічно – особа з інвалідністю I та II груп (пункти 6, 7 частини 1 ст. 25Закону України «Про відпустки»).