Строк впровадження податків «заднім числом»: є подробиці

Народний депутат Ярослав Железняк розповів про деякі нюанси обговорення положень Законопрєкту № 11416-д щодо підвищення податків в Україні.

“2 жовтня на робочій групі було два гарячих питання:

  • Військовий збір vs ПДВ.
  • Строк впровадження податків «заднім числом» vs не «заднім числом». Думаю теж здогадається за який я був варіант, але не вийшло переконати владу.

Ось про останнє я зараз популярно поясню, як воно буде виглядати.

Так виглядає графік Ради, що якщо закон і приймуть, то Президент його фізично підписати найшвидше зможе десь у 20-х числах жовтня.

Тобто десь умовно після 15-го жовтня він вступить в силу і заднім числом з 1 жовтня піднімуть військовий збір з 1,5% до 5% на всі зарплати в кінці місяця.”, – пише нардеп.

Я. Железняк висловив свою думку, як це буде на практиці.

Десь 14-15 жовтня всім виплатять аванс і люди фізично отримають гроші в руки. З нього військовий податок буде ще 1,5% (т.я. закон ще не вступив в силу). Але потім податок за той самий жовтень стане вже не 1,5%, а вже 5% в тому числі з авансу.

І що ж робити роботодавцю? Він вже виплатив аванс і гроші назад не забере? Тут Мінфін пропонує просто забрати ці гроші при виплаті зарплати.

Тобто, десь в кінці цього місяця людям зарплата прийде мало того, що вже менше на -3,5% підвищення військового збору, так і ще мінус ті гроші з авансу” – роз’яснив нардеп.