Переважне право на залишення на роботі

У разі скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам із більш високою кваліфікацією та продуктивністю праці.

Цю вимогу статті 42 КЗпП роз’яснили в ході інформаційного семінару в одній із гімназій Запоріжжя посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області.

Вони також нагадали, що в згаданій статті йдеться й про те, що за рівних умов продуктивності праці та кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається сімейним – за наявності двох і більше утриманців, особам, у сім’ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком, працівникам із тривалим безперервним стажем роботи на підприємстві, в установі, організації, працівникам, яким залишилося менше 3 років до настання пенсійного віку, після досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

Перевага в залишенні на роботі може надаватися й іншим категоріям працівників, якщо це передбачено законодавством України.