Вчителям не варто очікувати на підвищення зарплати

Українським вчителям найближчим часом не варто очікувати на підвищення заробітної плати через складну ситуацію в державному бюджеті. Про це заявив міністр Оксен Лісовий.

Це прогнозовано тому, що у квітні в МОН повідомили, що поки що не готові презентувати реформу підвищення рівня заробітних плат учителів.

За 4 місяці, що минули після цієї заяви, не змінилося нічого.

«Ми розробили певну концепцію підвищення заробітної плати, в кінцевих положеннях закону про освіту передбачено підвищення окладів до трьох мінімальних заробітних плат… Але на сьогодні маємо критичну ситуацію в бюджеті, вона надто складна», – повідомив міністр Оксен Лісовий.

«Нам треба протриматися. Бо позиція Президента України, і ми її всі розділяємо, що освіта є пріоритетом №1 після оборони. Захистимо країну, відіб’ємо ворога — і переводимо освіту в пріоритет №1», – запевняє Міністр.

Нардеп Ніна Южаніна називає таку заяву спекулятивною.

Чому спекулятивне?

“Бо складна ситуація в бюджеті не завадила реформі зарплати держслужбовців, а вчителям – ні.”– пише нардеп.

Чим вчителі гірші чи інакші?

Тим, що, крім навчання, несуть відповідальність за безпеку наших дітей та онуків у разі оголошення повітряної тривоги?

Водночас, у Мінфіні й Мінсоцполітики стверджують, що після видатків на безпеку й оборону другими за пріоритетністю є соціальні видатки.

Та й якби освіта щось важила для тих, хто 5 років тому щедро роздавав обіцянки, то вчителі принаймні б відчули індексацію, яка в рамках загального підвищення мінімальної зарплати цього року мала відбутися для них двічі: на 10,4% із 1 січня і ще на 12,6% із 1 квітня.

На квітневе підвищення педагоги досі чекають.