Обласні військові адміністрації мають переглянути критерії бронювання працівників, таким чином щоб робітники навіть невеликих, але важливих для забезпечення продбезпеки підприємств, мали можливість бронювати своїх працівників. Особливої уваги потребують галузі садівництва, овочівництва та картоплярства.
Про це наголосив директор Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігор Віштак під час наради з обласними військовими адміністраціями.
За словами Ігоря Віштака, відповідні профільні асоціації наголошують у своїх зверненнях, що не всі ОВА максимально врахували можливість бронювати працівників галузей садівництва, овочівництва та картоплярства.
«Ці галузі на сьогодні мають критичне значення для економіки України. Раніше близько 70% продукції овочівництва вирощували на півдні України. Сьогодні частина цього бізнесу знищена, деякі підприємства релоковані. Що вплинуло на ціни на внутрішньому ринку. Зараз суб’єкти господарювання забезпечують вітчизняний ринок своєю продукцією, і ми повинні сприяти, щоб їхні працівники отримали бронювання. Я просив би обласні військові адміністрації переглянути свої критерії, щоб підприємства галузі садівництва та овочівництва могли бронювати своїх працівників», – повідомив Ігор Віштак.
Також на нараді були розглянуті питання прискорення передачі меліоративних систем організаціям водокористувачів (ОВК); хід опрацювання заявок на виплати бюджетних дотацій для аграріїв на використовувані угіддя та на утримання корів, кіз та/або овець; хід моніторингу ефективності використання грантів на створення теплиць і садів.