МОЗ України розробив новий порядок проведення медоглядів

На сайті СПО профспілок оприлюднено до обговорення проєкт наказу МОЗ «Про організацію та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій».

Проєкт наказу розроблений з метою приведення нормативно-правових актів, які стосуються організації проведення обовʼязкових медичних оглялів працюючого населення до міжнародних стандартів основних трудових прав, найкращих практик у сфері безпеки та гігієни праці, встановлення єдиних гармонізованих стандартів з керування професійним ризиком при роботі в шкідливих та небезпечних умовах праці.

Документом пропонується затвердити новий Порядок організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій. До Порядку пропонуються наступні додатки:

  • Додаток 1. Перелік категорій працівників, які підлягають обовʼязковому медичному огляду.
  • Додаток 2. Список працівників, які підлягають проходженню періодичного медичного огляду.
  • Додаток 3. Направлення на обов’язковий медичний огляд працівника.
  • Додаток 4. Перелік шкідливих чи небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язковий попередній (періодичні) медичний огляд працівників.
  • Додаток 5. Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників.
  • Додаток 6. Перелік загальних медичних протипоказань для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах в умовах дії шкідливих чи небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу.
  • Додаток 7. Картка працівника, що підлягає обов’язковому медичному огляду (попередній, періодичний, позачерговий).
  • Додаток 8. Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників.
  • Додаток 9. Оперативна інформація за результатами проведення обов’язкових медичних оглядів.

Цей Порядок визначає засади організації та проведення обовʼязкових медичних оглядів (далі – ОМО) працівників певних категорій. До працівників певних категорій належать:

  • працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці (шум, вібрація, забрудненим повітря робочої зони промисловими аерозолями та робочих поверхонь шкідливими хімічними речовинами, іонізуючих та неіонізуючих випромінювань та інші), в тому числі і працівники, які підпадають під вплив канцерогенів, мутагенів та/або біологічних агентів;
  • працівники, які зайняті на роботах, де є потреба в професійному доборі;
  • працівники віком до 21 року;
  • працівники, які залучені до роботи у нічний час.

Цей Порядок поширюється на всіх юридичних і фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю та осіб, визначених у пункті 1 частини першої статті 29 Закону «Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхування».

Також затверджується нова форма первинної облікової документації №025-9/о «Довідка №____ про проходження обовʼязкового медичного огляду працівника»;

Відповідно додається нова Інструкція щодо заповнення форми первинної облікової документації №025-9/о «Довідка №____ про проходження обов’язкового медичного огляду працівника».

У тексті проєкту наказу визначено, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.