Мінімальна зарплата, як спірна норма у проєкті Держбюджету

Уряд прийняв рішення заморозити прожитковий мінімум і мінімальну заплату на рівні 2024 року.

Відсутність індексації соціалки викликає найбільший суспільний резонанс, на що безперечно очікувала більшість українців, і що, попри пропозиції депутатів до поданої Урядом Бюджетної декларації, у Комітеті ВРУ не побачили у проєкті бюджету.

Згідно прогнозу КМУ, у 2024-2025 роках інфляція очікується у розмірі 18,3% (грудень 2025 / грудень 2023), національна валюта послабиться на 18,7% (з 36,6 грн./дол. у середньому у 2023 році до 45,0 грн./дол. у середньому у 2025 році). Це означає суттєві втрати у реальних доходах соціально вразливих категорій громадян.

“Не будучи популістом і ніколи не маніпулюючи на чутливих питаннях, вважаю, що це складно пояснити.

В цілому на соціальний захист буде скеровано 419,2 млрд. грн., що майже на 50 млрд. грн. менше, ніж у 2024 році. З важливого, попри скорочення соціальних видатків, щорічна індексація пенсій все ж передбачена.

Розуміємо наявні бюджетні обмеження, вислухаємо аргументи Уряду. При цьому розраховуємо на конструктивну дискусію з Урядом у ході доопрацювання бюджету, щоб все ж таки винайти можливості для збільшення підтримки наших громадян.”, – пише нардеп.