Проведення всеукраїнської інвентаризації нерухомості дасть можливість знайти приміщення для розміщення та проживання ВПО

За вісім місяців роботи Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту прав ВПО розглянула понад 50 змістовних питань, із яких найбільшою і найгострішою є житлова проблема переселенців. Триває робота з підготовки до другого читання законопроєкту № 11281, який передбачає створення інтерактивної карти, на якій буде вказано житло для розміщення ВПО.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань бюджету Павло Фролов, який очолює відповідну ТСК.

«Близько 4 млн українців, за оцінками українських експертів, повністю або частково втратили житло. Це фактично населення Хорватії, половини Швеції чи Австрії. Тож, перед нами великий виклик. І ми пропонуємо стратегічний системний підхід: розроблено законопроєкт, який вже ухвалений в першому читанні, про проведення всеукраїнської інвентаризації усієї нерухомості, що може бути використана для розміщення та проживання ВПО», – зазначив політик.

Він пояснив, що йдеться про те, щоб комісії на місцях обстежили всю нерухомість державної власності, комунальної власності, а за згодою власника і приватної власності та створили систему, базу даних, де можна побачити технічний стан об’єктів, розмістити фото, вказати кількість місць для проживання, необхідні кошти для ремонту нерухомості тощо.

«Передбачається, що всі об’єкти міститимуться на інтерактивній карті, а самі люди, які втратили та шукають житло, матимуть змогу переглянути їх, подати заявки на проживання. Відповідно, держоргани, органи місцевого самоврядування будуть мати змогу комунікувати з міжнародними донорами, благодійними, гуманітарними організаціями, щоб знаходити ресурси й приводити об’єкти у придатний для проживання стан, а далі розміщувати там ВПО. Триває робота з підготовки цього законопроєкту до другого читання і, сподіваюся, найближчим часом ми ухвалимо цей закон у цілому, розпочнемо інвентаризацію, щоб максимально задовольнити потреби у житлі ВПО», – наголосив народний депутат.

Він додав, що також ТСК активно працює над тим, щоб допомога переселенцям не зменшувалася.