Мінфін розглядає нові варіанти оподаткування для наповнення бюджету

Міністерство фінансів продовжує обговорення з бізнесом урядових пропозицій, які дозволять сформувати джерела для фінансування додаткових потреб сектору безпеки та оборони.

Цього тижня відбулися зустрічі з представниками Федерації роботодавців України, Торгово-промислової палати України, Спілки українських підприємців, автомобільної галузі та мобільних операторів за участю представників Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Представники асоціацій з різних галузей економіки розуміють важливість та необхідність оперативного пошуку ресурсів для забезпечення додаткових потреб сектору безпеки та оборони. Наразі обговорюються технічні деталі щодо пошуку оптимального дизайну податкових змін, з урахуванням позиції різних галузей.

Зокрема, під час зустрічі з представниками автомобільної галузі порушено питання про адміністрування внутрішнього ринку автомобілів.

“Говоримо про оподаткування нових та вживаних імпортних автомобілів та винятки для вторинного ринку. Купівля нового імпортного авто у воєнний період не є базовою потребою. Якщо є потреба у транспорті, можна придбати вживане авто на вторинному ринку. Саме тому, оподатковуючи військовим збором саме нові імпортні автомобілі, можемо забезпечити військовий бюджет і стимулювати внутрішній ринок виробництва та ремонту автомобілів”, — зазначила заступник Міністра фінансів Світлана Воробей.

Військові видатки покриваються виключно за рахунок внутрішніх надходжень та запозичень. Усі можливості оперативно забезпечити додаткові потреби воєнного держбюджету без перегляду податків вже вичерпано.

Тому Мінфін запропонував ряд заходів для забезпечення додаткової потреби Сил оборони у розмірі 500 млрд грн у 2024 році. Три чверті від зазначеної суми запропоновано забезпечити за рахунок заходів, які не стосуються підвищення податків. І лише одну чверть — за рахунок перегляду військового збору, ставок акцизів та інших податкових платежів, які мають забезпечити надходження до держбюджету у розмірі 138,7 млрд грн до кінця 2024 року та 340 млрд грн у 2025 році.

Також нагадуємо, що всі зміни, запропоновані в урядовій редакції проекту Закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану”, буде скасовано після припинення воєнного стану.