Гетманцев підтвердив плани щодо підвищення податків

Вчора ми писали, що через збільшення фінансування на військові потреби в уряді обговорюють підвищення ставок військового збору та податку на додану вартість.

Данило Гетманцев, Голова податкового комітету ВРУ отримав багато запитів від журналістів щодо цього питання.

Чомусь очевидні речі, про які ми говоримо давно раптом викликають шок.

Він підтвердив, що є необхідність підвищити і видаткову і дохідну частину бюджету задля фінансування армії, яку ми фінансуємо за рахунок наших внутрішніх джерел. Він зазначив, що Україна не може запозичити ці кошти у партнерів.

Про яку суму йде мова? Кабмін зараз підраховує потреби, але вони дуже великі. Не менше 300 млрд.до кінця року.

Яким чином можна зібрати такі гроші? Гетманцев радить почекати на пропозиції від КМУ. Але він підтвердив, що їх неможливо забезпечити, оминаючи основні податки. Тому зміни будуть стосуватися бюджетоутворюючих прямих і непрямих податків в т.ч. ПДВ, ВЗ та акцизів.

“Чи добре це для економіки? Ні. Погано. Війна це дуже погано. Але чи є інші варіанти на столі? Ні, у альтернативі майно або життя ми однозначно обираємо — життя”, – впевнений нардеп.

Крім того, Гетманцев пообіцяв, що контроль за витрачанням коштів буде й надалі посилюватись. Він зазначив, що боротьбу з тінню/ контрабандою, як це можна було побачити по останнім рішенням по нелегальному тютюну та іншим сферам економічної діяльності, що традиційно перебувають у напівтіні, буде зміцнюватись. Бо власне це і є додаткова податкова база, яка “лежить під ногами”.

“Ці речі навіть не потребують пояснень і дискусії. Мародерство під час війни має каратись за всією суворістю закону. Утім, це не альтернатива, а обов’язкове доповнення до економіки і бюджету, що оперують в умовах воєнного часу. Реальних джерел фінансування великої війни лише два – це запозичення та податки. Поточне утримання нашого війська, нагадаю, ми фінансуємо за свої кошти, переважно за рахунок податків”, – підсумовує Голова комітету.