20% закладів громадського харчування порушують антитютюнове законодавство, з них 80% – в частині куріння кальянів – Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.
Про це йшлося 29 березня на круглому столі на тему: «Стан дотримання вимог статті 12 Закону України № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення», який провів Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.
Голова Комітету Михайло Радуцький, говорячи про передумови проведення круглого столу на цю тему, нагадав, що у грудні 2022 року за ініціативи Комітету Верховна Рада ухвалила Закон № 2899-IV, який посилює антитютюнові обмеження. «Основні нововведення наступні: прилади для нагріву прирівняли до цигарок, заборонили рекламу пристроїв для куріння, ввели медичне попередження на упаковці пристроїв для куріння, а на пачках цигарок збільшили до 65% від площі упаковки, заборонили цигарки із ароматизаторами.
Деякі норми, серед яких стаття 13 закону, набули чинності 11 липня 2022 року. Вона передбачає заборону куріння сигарет для нагрівання на рівні з сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених громадських місцях – у транспорті, приміщеннях закладів ресторанного господарства, вокзалах, навчальних і робочих приміщеннях та інших місцях загального користування.
З моменту ухвалення закону минув понад рік. Як кажуть, назріло декілька питань для обговорення та вирішення.
Перше. Було кілька спроб скасувати запровадженні антитютюнові обмеження. Деякі колеги вносили такі правки до інших законопроєктів, просуваючи інтереси тютюновому лобі. Щоб упередити такі спроби, ми провели круглий стіл та ухвалили резолюцію. Цей документ дозволить реагувати на подібні спроби відкату антитютюнового законодавства.
Друге. На жаль, українці масово порушують положення закону, які почали діяти в липні 2022 року. З березня 2022 року в країні діє мораторій на перевірку бізнесу, тому державним органам складно реагувати на скарги громадян. Громадський моніторинг виявив, що 20% закладів громадського харчування порушують антитютюнове законодавство. В той же час 80% українців підтримують загалом посилення обмежень для курців.
Третє. Особливо критична ситуація із курінням кальянів. За даними громадського моніторингу, 88% закладів в Україні порушують закон. Серед порушників переважно молодь, для якої куріння кальяну перетворилася на модну звичку», – зазначив Михайло Радуцький.
На круглому столі були присутні народні депутати – члени Комітету, головний санітарний лікар України, представники ВООЗ, ЦГЗ, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та громадські організації. В експертному середовищі обговорили наведені вище питання.
Михайло Радуцький відзначив доповідь професора Газі Заатарі, голови дослідницької групи ВООЗ з регулювання тютюнових виробів щодо кальянів. За даними організації, в деяких країнах світу курять кальян 35% у віці 13-15 років. Особливо шкідливі в кальяні смоли, в яких присутні такі речовини та метали, як формальдегід, миш’як, хром та свинець. Завдяки смаковим добавкам курці відчувають приємний смак і навіть не здогадуються про шкоду для організму. За словами професора, одну затяжку кальяну можна прирівняти до однієї викуреної цигарки.
За результатом проведення круглого столу було затверджено резолюцію. Серед її ключових положень наступні: МОЗ має прискорити затвердження механізму перевірки закладів громадського харчування на дотримання антитютюнового законодавства, Держспоживслужба – провести роз’яснювальну роботу із бізнесом, громадські організації – посилити інформаційну роз’яснювальну роботу серед громадян.
Голова Комітету також зазначив, що потрібно посилювати інформаційну кампанію щодо антитютюнових змін у законодавстві. За даними опитування, лише 48% українців знають про нові заходи. Це критично низький показник.
Михайло Радуцький подякував всім учасникам круглого столу за цікаві доповіді та дискусію, а особливо, ініціаторці заходу – народному депутату Ладі Булах.