Верховна Рада України прийняла за основу Проект Закону України про виноград та продукти виноградарства (реєстр. № 9139 від 22.03.2023 р.).
Проектом Закону пропонується:
► привести терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, а також деякі енологічні практики та обмеження у відповідність до вимог, прийнятих в країнах ЄС;
► запровадити вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС;
► визначити механізм захисту на території України географічних зазначень;
► ввести нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;
► створити єдину державну інформаційну систему “Виноградарсько-виноробний реєстр”;
► передбачити можливість державної підтримки виноградарства та виноробства;
► імплементувати правила щодо маркування та представлення виноробної продукції;
► встановити принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначити контролюючі установи та їх повноваження, конкретизувати санкції, які встановлюються за порушення вимог, встановлених законом.
Крім того, Голова податкового комітету ВРУ повідомив, що парламент прийняв законопроєкт № 9030 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції.
Законопроєкт розроблено з метою приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних практик та сучасних трендів розвитку виноробної галузі, а також:
► зняття необґрунтованих адміністративних бар’єрів для діяльності суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових;
► створення сприятливих умов для розвитку малих виробництв виноробної продукції в Україні.
Ініціатива допоможе створити економічні стимули для розвитку малого виноробства і збільшити кількості малих виробництв виноробної продукції, а також забезпечить відкриття нових виробництв та створення нових робочих місць і підвищення зайнятості, а також збільшення бюджетних надходжень.