Порядок обліку платників податків зазнає змін

На сайті ДПС розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до наказів Міністерства фінансів України від 22квітня 2014року №462, від14листопада 2014року №1127» (далі – Проєкт).

Основною метою Проєкту є приведення положень наказів Мінфіну

♦ «Про внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів від 22.04.2014 р. № 462 та

♦ «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» від 14.11.2014 р. № 1127

у відповідність до законодавства, зокрема Закону України від 30.06.2023 р. №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон№3219).

Необхідність внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів обумовлено змінами в законодавстві.

Так, пункт 2 наказу № 462 та пункти 4,5 наказу №1127 визначають особливості обліку платників податків у разі зміни місцезнаходження платників податків з території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також з території проведення антитерористичної операції або тимчасово неконтрольованої території (на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження) на місцезнаходження/місце проживання в областях та містіКиєві.

Такі норми були прийняті в умовах дії положень ПКУ щодо особливостей оподаткування на територіях АР Крим та міста Севастополя, а також території проведення АТО.

Водночас на період дії воєнного стану на території України низкою законів до ПКУ були внесені зміни, якими визначені особливості оподаткування для всіх платників податків, місцезнаходженням яких є території, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані рф.

Зокрема, Законом№3219 встановлено, що Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, визначається у встановленому КМУ порядку.

Новими редакціями норм розділу XX «Перехідні положення» ПКУ передбачені особливості оподаткування на таких територіях за окремими видами податків та/або операціями.

Передбачено також, що застосування таких особливостей припиняється у разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження платника податків на іншу територію України. Однак Кодекс не містить винятків щодо особливостей обліку платників податків лише для випадків зміни місцезнаходження платників податків з території АР Крим та міста Севастополя, а також з території проведення антитерористичної операції.

Відповідно у таких випадках мають застосовуватись загальні процедури обліку платників податків та має бути припинена дія пункту2 наказу №462 та пунктів 4,5 наказу №1127.

Зауваження та пропозиції до Проєкту наказу приймаються упродовж одного місяця з дати його розміщення на офіційному вебпорталі ДПС на адреси: поштову – 04655, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, електронну – [email protected].