Заяву на компенсацію за зруйноване житло може подавати навіть один співвласник

Якщо знищений війною житловий будинок чи квартира перебуває у спільній власності, заява про надання компенсації може бути подана однимзіспіввласників такого об’єкта.

Така заява вважається поданою всіма співвласниками, за відсутності заперечень з їх боку.

Про це розповіла голова Комітету ВРУ з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку тамістобудування, атакож голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк, коментуючи законопроєкт № 7198, який Верховна Рада скоро голосуватиме у другому читанні.

«У заяві, яка подається одним зі співвласників, буде вказуватися інформація щодо всіх співвласників. Така заява буде підставою для отримання компенсації кожним з них. Якщо ж хтось із них з цим не згоден, законопроєктом передбачений механізм подання заперечень», – пояснила вона.

Олена Шуляк нагадала, що громадяни матимуть право самостійно обрати географічну локацію для використанняжитлового сертифіката. Ключовим показником тут буде лише сума коштів, яка будеспівставноюз вартістю знищеного майна. Вона також підкреслила, що держава виділятиме людям власні або залучені кошти, не чекаючи на репарації відросії.

Нагадаємо: 13 грудня 2022 року парламент прийнявзаконопроєкт№ 5655 про реформу містобудування, яка спрямована на цифровізацію будівельного ринку в Україні, впровадження контролю та високої відповідальності за порушення.

Реформа сприятиме якісній, прозорій та швидкій відбудові України, а також надасть можливість міжнародним партнерам, які долучаться до фінансування відбудови країни після війни, моніторити якість виконання робіт.