Митна служба чекає на відновлення документальних перевірок

Контроль за декларуванням товарів після завершення митного оформлення здійснюється і під час дії воєнного стану.

За січень 2023 року митними аудиторами виявлено 76 фактів порушень митного законодавства орієнтовно на суму 20 млн гривень, до бюджету перераховано 10,3 млн гривень, з яких 0,9 млн грн – сплата податкової заборгованості минулих періодів.

На період дії воєнного, надзвичайного стану законодавцем внесені зміни до Митного кодексу України щодо зупинення проведення документальних перевірок дотримання законодавства України з питань митної справи. Однак наразі триває робота із парламентарями щодо відновлення проведення документальних перевірок з метою визначення розміру занижених податкових зобов’язань та притягнення несумлінних суб’єктів господарювання до фінансової відповідальності.

Тенденція збільшення показників роботи підрозділів митного аудиту спостерігається з минулого 2022 року, протягом якого виявлено факти порушень законодавства з питань митної справи на 1,1 млрд гривень.

Найбільше фактів порушень встановлено:

⁃ за матеріалами уповноважених органів іноземних держав (непітвердження преференційного режиму, митної вартості, року виготовлення транспортних засобів тощо) – 61%,

⁃ порушення правил класифікації – 17%,

⁃ порушення умов та вимог митних режимів – 2%,

⁃ інші порушення (неправомірне застосування пільг, не застосування антидемпінгових заходів тощо) – 20%.

За результатами проведених підрозділами митного аудиту доперевірочного аналізу та завдяки конструктивному діалогу з бізнесом до бюджету перераховано 57 млн гривень протягом 2022 року, з яких 13,4 млн гривень – податкова заборгованість.