Як довго податківці приймають рішення щодо можливості\неможливості своєчасного виконання платником податків свого податкового обов’язку

У які строки контролюючий орган приймає та направляє рішення (попереднє рішення) щодо можливості чи неможливості своєчасного виконання платником податків свого податкового обов’язку (у т. ч. якщо від платника податків не отримано додаткові документи на підтвердження підстави неможливості своєчасного виконання податкового обов’язку) та яким чином такі рішення направляються платнику податків?

Попереднє рішення має бути направлене платнику податків не пізніше 20 календарних днів з дня, наступного за днем отримання контролюючим органом заяви та відповідних документів (копії документів), інформації у порядку, передбаченому п. 3 розд. ІІІ Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків,затвердженого наказом Мінфіну від 29.07.2022 р.№ 225.

Платник податку може подати до контролюючого органу додаткові документи (копії документів) обґрунтування/пояснення на підтвердження зазначеної у заяві підстави (підстав) неможливості виконання платниками податків податкових обов’язків протягом 10 календарних днів з дня, наступного за днем отримання попереднього рішення.

Додаткові документи (копії документів) обґрунтування/пояснення розглядаються контролюючим органом протягом 20 календарних днів з дня, наступного за днем їх отримання.

Якщо платник податку не надав додаткових документів (копій документів), обґрунтувань/пояснень на підтвердження зазначеної у заяві підстави (підстав) неможливості виконання податкових обов’язків, керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення на підставі попередньо поданої платником податків заяви, документів (копій документів) та інформації, що можуть бути використані для підтвердження можливості чи неможливості своєчасного виконання платником податку своїх податкових обов’язків.

При цьому в разі ненадання платником податку додаткових документів (копій документів), обґрунтувань/пояснень, рішення має бути направлене платнику податків не пізніше 20 календарних днів з дня, наступного за днем отримання платником податку попереднього рішення.

Рішення (попереднє рішення) приймається контролюючим органом у строки визначені направляється платнику податків в один із таких способів:

  • засобами електронного зв’язку в електронній формі шляхом надіслання документа в Електронний кабінет;
  • шляхом надіслання за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення;
  • шляхом особистого вручення платнику податків (його представнику).