95% опитаних бізнесів повністю або частково готові до роботи на ринку ЄС

Результати опитування серед членських компаній Європейської Бізнес Асоціації демонструють переважну готовність компаній до умов роботи на ринку Європейського Союзу. Так, 31% вважають, що вони повністю готові до ведення діяльності в ЄС, 38% – здебільшого готові, 26% – частково готові. Тільки 5% наразі здебільшого не готові працювати за європейськими правилами та стандартами.

Водночас 44% учасників опитування високо оцінили рівень обізнаності в їхній компанії з правилами та вимогами ЄС. У 35% компаній рівень обізнаності є середнім, у 11% – нижчий за середній та ще у 11% – початковий.

Більшість опитаних компаній, а саме 71% позитивно оцінюють вплив євроінтеграційного руху України на їх бізнес, тоді як 21% не відчувають жодного впливу, а 8% оцінюють цей вплив як негативний. Варто зазначити, що 83% бізнесів готові долучатися до формування переговорної позиції України щодо вступу в ЄС.

Оцінки ж загального прогресу у виконанні євроінтеграційних зобов’язань України є більш поляризованими. В цілому, 52% респондентів вважають, що прогрес України в цій площині є задовільним, а 5% – суттєвим. При цьому інші 42% оцінюють євроінтеграційні зусилля України як несуттєві, а 2% взагалі вважають, що будь-який прогрес відсутній.

Якщо говорити про окремі напрямки, то найбільший прогрес учасники опитування бачать в сфері цифрової трансформації та медіа, транспортній політиці, сільському господарстві та розвитку сільських територій. А найменше досягнень Україна демонструє у напрямку судової влади та фундаментальних прав; правосуддя, свободи та безпеки.

За оцінкою учасників опитування, найкращий діалог щодо євроінтеграційних питань серед органів державної влади бізнес має з Кабінетом Міністрів України (2,92 балів), далі йдуть інші ЦОВ (2,81 балів), Верховна Рада (2,53 балів) та місцеві органи влади (2,46 балів з 5 можливих).

На думку бізнесу, більш швидкому виконанню Україною євроінтеграційних зобов’язань перешкоджає низька інституційна спроможність, в тому числі брак ресурсів та професійних кадрів, недостатня експертиза у органів державної влади, громадськості та бізнесу та відсутність політичної волі.

Щоб стати повноправним членом ЄС, на думку 39% учасників опитування, Україні знадобиться від 5 до 10 років. Ще 30% вважають, що ми зможемо вступити в ЄС впродовж наступних 5 років, а 26% припускають, що на це знадобиться більше 10 років.

Довідково:

Опитування проводилось з 25 червня до 22 серпня 2024 року серед членських компаній Європейської Бізнес Асоціації. Серед опитаних компаній 59% постачають товари або послуги на ринок ЄС, 58% – імпортують товари або послуги з ринку ЄС, 8% – планують вихід на ринок.