Затверджено методику оцінки потреб ВПО на рівні громад

Мінреінтеграції затвердило Методичні рекомендації щодо проведення оцінки потреб ВПО на рівні громад. Відповідний наказ від 13 вересня 2024 року № 288 прийнято у межах реалізації Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року.

Ця стратегія була схвалена розпорядженням Кабміну від 7 квітня 2023 року № 312-р.

Методичні рекомендації передано обласним військовим адміністраціям, Київській міській військовій адміністрації для їх застосування на місцевому рівні.

Зокрема, за цією методологією вже проведено оцінку потреб ВПО у Кривому Розі й триває запровадження у столиці із залученням громадських організацій і Рад ВПО. Оцінювання потреб внутрішніх переселенців допоможе ухвалювати важливі рішення щодо заходів, спрямованих на їхню інтеграцію у приймаючих громадах.

Також документ містить зразки анкет, які стануть основою для дослідження, і передбачає впровадження системи регулярного моніторингу потреб переміщених осіб, зокрема з можливістю збору дезагрегованих даних.

Зауважимо, що у розробленні методичних рекомендацій брали участь провідні громадські та міжнародні організації, зокрема ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ».

Уряд співпрацює з різними стейкхолдерами, а також донорами та міжнародними партнерами, які підтримують нашу державу і громадський сектор задля кращого захисту прав ВПО.