Бізнес очікує на оновлене законодавство у сфері поводження з відходами

Керівниця департаменту комітетів Європейської Бізнес Асоціації Вікторія Куликова взяла участь в конференції з розширеної відповідальності виробників (РВВ) при поводжені з відходами в Україні, зокрема, виступила в панельній дискусії щодо ролі центральних органів виконавчої влади у впровадженні РВВ.

Роль органів влади при створенні ефективної системи збору та перероблення відходів у відповідності до законодавства та практик країн-членів Європейського Союзу є надзвичайно важливою та має охоплювати цілий ряд аспектів – від розробки відповідної нормативно-правої бази і до контролю за ефективністю роботи системи в цілому.

Водночас на цьому етапі в Україні надзвичайно важливо прийняти якісне законодавство, зокрема, Закон «Про поводження з відходами упаковки». У Верховній Раді України ще в минулому році були зареєстровані три законопроєкти на цю тему, зокрема урядовий № 10066 та два альтернативні, депутатські. На початку цього року профільний парламентський комітет організував ряд широких обговорень зазначених проєктів Закону, на яких в тому числі були присутні представники бізнесу, з тим щоб напрацювати єдиний погоджений вординг законопроєкту. У той же час, бізнес-спільнота поки так і не бачила доопрацьований варіант законопроєкту, який представники органів влади будуть пропонувати прийняти Верховній Раді України.

Вікторія Куликова, Керівниця Департаменту комітетів Європейської Бізнес Асоціації

Відтак, хотіли б ще раз наголосити, що як в контексті проєкту Закону про відходи упаковки, так і в контексті інших законодавчих ініціатив бізнесу надзвичайно важливо мати ефективний діалог з органами влади. Щоб ми розуміли, на якому етапі знаходиться розроблення того чи іншого нормативно правового акту, який статус пропозицій, які надавав бізнес, і, звісно, часові перспективи прийняття нового регулювання.

Окрім цього, надзвичайно важливо, щоб бізнес почули щодо найбільш критичних моментів законопроєкту. Наприклад, відсотку відходів різного типу, який необхідно збирати та перероблювати після набрання чинності Законом про поводження з відходами упаковки. Бізнес спільнота розуміє амбітну мету органів влади якнайшвидше досягнути показників країн-членів ЄС щодо збирання та перероблення відходів. У той же час, важливо пам’ятати, що країни члени ЄС йшли до виконання цих показників десятиліттями, що для їх досягнення потрібні роки ефективної загальнонаціональної роботи з населенням та мільярдні інвестиції у побудову відповідної інфраструктури. Зробити все це пришвидшеними темпами за декілька років не вдасться, а ставлячи зависокі цільові показники збору вже в перші роки існування системи – ризикуємо що система просто не запрацює і ми її дискредитуємо.

Тому, Європейська Бізнес Асоціація виступає за те, щоб відповідне якісне законодавство було прийняте якомога швидше, з тим, щоб бізнес вже міг починати його впроваджувати, проте обов’язково з перехідними періодами та помірними цільовими показниками збору та перероблення відходів в перші роки, з тим щоб система змогла запрацювати. Звісно, критично важливим є конструктивний діалог та врахування позиції бізнесу і по інших питаннях.