Нові строки реєстрації ПН/РК: зміни є, але чи вони запрацюють з жовтня?

Нагадаємо, Кабмін постановою від 24.09.2024 р. № 1088 вніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних в зв’язку з особливостями здійснення та оподаткування ПДВ операцій з експорту окремих видів товарів (пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соя, ріпак, соняшник, рослинні олії, макуха тощо).

Народний депутат Ніна Южаніна наголошує, що важливо знати, що для того, щоб режим експортного забезпечення запрацював Кабінет Міністрів України має прийняти окреме рішення.

Ще важливим є забезпечення необхідними програмами у податковій і на митниці.

Також Н. Южаніна нагадала, що ДПС вже доповнила Порядок 1165 новими нормами щодо:

1. Тривалості операційного дня для реєстрації ПН та РК в ЄРПН, на який припадає граничний строк реєстрації.

Такий операційний день триває з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин, а реєстрація ПН/РК здійснюється не пізніше наступного операційного дня.

(Ця норма Закону № 2876 діє ще з лютого 2023 року, але до Постанови КМУ №1246 її досі чомусь не вносили.)

2. Механізму скасування реєстрації ПН та РК в ЄРПН, у яких відображені операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення.

Реєстрація зазначених ПН/РК та надсилання квитанції здійснюється протягом 3 операційних днів з дня їх подання для реєстрації.

Реєстрація таких ПН/РК скасовується через 30 календарних днів з дати реєстрації податкової накладної, протягом яких на відповідні товари не було оформлено митну декларацію, що підтверджується даними Держмитслужби.

Квитанція про скасування реєстрації надсилається платнику податків в електронній формі протягом операційного дня.

“Зміни є, чи працюватимуть з 1 жовтня 2024 року з врахуванням вказаного?” , – запитує нардеп.