ДПС і голова податкового комітету хочуть виключити інтернет-провайдерів зі спрощеної системи оподаткування

Народний депутат Ніна Южаніна повідомляла, що ДПС і голова податкового комітету хочуть виключити інтернет-провайдерів зі спрощеної системи оподаткування вже з 1 жовтня 2024 року.

Вона звернулася до Мінфіну та податкової із:

– закликом утриматись від прийняття рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку до правового врегулювання даного проблемного питання;

– проханням негайно ініціювати зміни до ПКУ в частині приведення формулювань видів діяльності у сфері телекомунікацій (електронних комунікацій), перелік яких наведено у пункті 8 підпункту 291.5.1 ПКУ, у відповідність до Закону України «Про електронні комунікації».

Нардеп поділилася відповіддю, яку вона отримала від ДПС.

“Податківці визнають, що норми ПКУ на сьогодні не визначають видів діяльності, що виокремлюють певну гpyпy платників у сфері електронних комунікацій, які мають право на застосування спрощеної системи оподаткування.

Але:

«Вказане питання (заборона інтернет-провайдерам бути платниками єдиного податку. – Н.Ю.) узгоджене з Міністерством фінансів України, яке забезпечує формування та реалізацію єдиної державної податкової політики та координує діяльність ДГІС».

А тому податкова лише здійснює роз’яснювальну роботу щодо:

► інформування таких платників, що в разі здійснення заборонених видів діяльності вони зобов’язані самостійно відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування;

► приведення Реєстру платників єдиного податку до вимог податкового законодавства.

Тобто принципом верховенства права (ст. 8 Конституції України), згідно з яким «дозволено все, що прямо не заборонено законом», чиновники відверто нехтують, адже діють за принципом «дозволено лише те, що прямо визначено законом».