Реформи під час війни: як Україна адаптує законодавство для осіб з інвалідністю під стандарти ЄС

Продовжуються переговори в межах другої двосторонньої сесії Україна – ЄС, головною метою якої є подальша євроінтеграція України. Наразі ключове завдання — скринінг українського законодавства у сфері захисту прав осіб з інвалідністю. Українська делегація підготувала доповіді щодо реформ у цій галузі.

«В Україні 2,8 мільйона людей з інвалідністю, і повномасштабна війна збільшує цей показник. Ми робимо все можливе для їхньої підтримки, зокрема, забезпечуючи доступ до засобів реабілітації. Україна значно просунулась у приведенні законодавства у відповідність до законів ЄС. Наш шлях до ЄС передбачає нові стандарт​​и для осіб з інвалідністю, які ми впроваджуємо в умовах війни та економічних викликів. Відстоюючи право на власну незалежність, ми продовжуємо реформувати країну: зміцнюємо верховенство права, удосконалюємо систему управління, модернізуємо економіку і покращуємо стандарти життя наших громадян», — зазначила заступниця Міністра соціальної політики України Ірина Постоловська.

Впродовж багатьох років Україна систематично впроваджує заходи для захисту прав осіб з інвалідністю, ратифікувавши низку ключових міжнародних актів у цій сфері:

♦ 2003 рік: ратифікована Конвенція про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів (Конвенція №159) (Закон України від 03.06.2003 № 624-IV).

♦ 2006 рік: ратифікована Європейська соціальна Хартія (переглянута) (Закон України від 14.09.2006 № 137-V).

♦ 2009 рік: ратифікована Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю та Факультативний протокол до неї (Закон України від 16.12.2009 № 1767-VI).

В пріоритеті — усунення бар’єрів, які заважають людям з інвалідністю реалізовувати свій потенціал у соціальному, культурному та професійному житті. Україна прийняла План дій на 2023-2024 роки щодо реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору до 2030 року. Документ покликаний забезпечити доступність і рівні можливості для всіх громадян України, незалежно від їхніх фізичних можливостей, віку, статі чи соціального статусу.

Серед пріоритетних реформ — покращення соціальної інфраструктури, деінституціоналізація, доступ до ринку праці та системи реабілітації. Перелік цих реформ, розрахований на 4 роки та відображений в Плані для Ukraine Facility. На їх реалізацію ЄС передбачає виділити 50 млрд євро.

Процес скринінгу українського законодавства триває, і за результатами цієї сесії очікується підготовка спільних рекомендацій, які сприятимуть подальшому вдосконаленню законодавчої бази у сфері захисту прав осіб з інвалідністю.

Нагадаємо, триденна зустріч Європейської комісії та України зосереджена на Розділі 23 «Судова влада та основоположні права». Переговорну групу очолює Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. Міністерство соціальної політики представляють Ірина Постоловська, заступниця міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції, та Марія Сакута, директорка директорату з питань подолання складних життєвих обставин. До процесу також долучається велика кількість експертів з Міністерства соціальної політики, які беруть участь у зустрічі в режимі онлайн.