Проблеми у сфері страхуванні на випадок безробіття та шляхи їх вирішення

СПО об’єднань профспілок звернувся до КМУ щодо існуючих проблем у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема у страхуванні на випадок безробіття, і необхідності їх вирішення.

Зокрема, запропоновано доручити Мінекономіки за участі правління Фонду соціального страхування на випадок безробіття вжити заходів щодо оптимізації напрямів використання коштів зазначеного Фонду з метою забезпечення виконання його ключової функції, а саме, здійснення страхових виплат та зняття адміністративних і законодавчих обмежень щодо тривалості виплати і розмірів допомоги по безробіттю, підвищення мінімального розміру допомоги.

Також запропоновано провести консультації сторін соціального діалогу щодо визначення обґрунтованих пропорцій розподілу розміру єдиного внеску за видами соціального страхування для подальшого внесення узгоджених пропозицій для затвердження Кабінетом Міністрів України.

Зазначене пов’язано з тим, що два роки поспіль застосовуються обмеження до розміру допомоги по безробіттю на рівні мінімальної заробітної плати та зменшено тривалість її виплати до трьох місяців. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить лише 2500грн.

Водночас за рахунок коштів соціального страхування на випадок безробіття постійно збільшується обсяг фінансування на не страхові видатки (допомоги для започаткування/розвитку власної підприємницької діяльності, надання компенсації роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з працевлаштуванням безробітних, компенсації за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю тощо), які не повинні фінансуватися за рахунок страхових коштів.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» вилучено з бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття 10 млрд грн, які передбачається спрямувати на часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, державне стимулювання створення індустріальних парків, забезпечення державної підтримки реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями, підтримку внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги та інше.

Проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік» передбачається перерахувати до спеціального фонду державного бюджету залишок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 01.01.2025 р. в обсязі 5 млрд грн.

Разом з тим, необхідно зазначити, що інші види соціального страхування потерпають від нестачі коштів. Зокрема, через недостатність необхідних коштів у пенсійному страхуванні – низькі розміри пенсій, у т.ч. мінімальний, запроваджені обмеження при проведенні індексації пенсій, значний розрив у розмірах пенсій, призначених у різні роки; у страхуванні від нещасних випадків на виробництві – з 2023 року значно погіршено рівень соціального захисту працівників, які потерпіли внаслідок нещасного випадку на виробництві, і нині безпосередньо потерпілі особи оплачують значну частину свого лікування, за власні кошти купляють ліки, мають багато проблем з протезуванням та з отриманням інших соціальних послуг.

Про подальшу роботу із зазначених питань надаватиметься відповідна інформація.