Мінфін вносить зміни до НП(С)БО 27 “Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність”

Мінфін оприлюднив проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 “Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність”» (далі – проєкт наказу).

Проєкт наказу підготовлено з метою приведення деяких норм Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність», затвердженого наказом Мінфіну від 07.11.2003 р. № 617 (у редакції наказу Мінфіну від 03.10.2007 р. № 1100), у відповідність до чинного законодавства та міжнародних стандартів фінансової звітності, зокрема Міжнародного стандарту фінансової звітності 5 «Непоточні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність».

Зокрема, проєктом наказу пропонується приведення у відповідність до вимог МСФЗ 5 «Непоточні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність» відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій, пов’язаних з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групою активів, що належить до вибуття в результаті операції продажу, а також припиненою діяльністю.

Серед іншого, визначено, що витрати, пов’язані з розподілом необоротних активів – додаткові витрати, які виникають у зв’язку з розподілом активів між власниками, за винятком фінансових витрат і витрат з податку на прибуток.

Витрати на продаж необоротних активів (групи вибуття) – додаткові витрати, які виникають у зв’язку з вибуттям необоротного активу (або групи вибуття), за винятком фінансових витрат і витрат з податку на прибуток.

Необоротні активи, утримувані для розподілу – необоротні активи, які підлягають розподілу між власниками.

Підприємство, яке зобов’язується виконати план продажу, пов’язаний з втратою контролю над дочірнім підприємством, визнає усі активи цього дочірнього підприємства як утримувані для продажу, якщо умови, наведені у цьому пункті, виконуються без урахування того, чи буде підприємство зберігати неконтрольовану частку у своєму колишньому дочірньому підприємстві після продажу.

Якщо підприємством переведено необоротний актив або групу вибуття з необоротних активів, утримуваних для продажу, до необоротних активів, утримуваних для розподілу між власниками, або навпаки, така зміна вважається продовженням початкового плану вибуття.

До необоротних активів, які утримуються для розподілу між власниками, застосовуються вимоги цього Національного положення (стандарту).

Необоротний актив або група вибуття визнаються як утримувані для розподілу між власниками, якщо підприємство зобов’язується розподілити актив або групу вибуття між власниками. Для цього активи повинні бути готовими до розподілу у їх теперішньому стані, а здійснення їх розподілу – високоймовірним. Тобто визначено заходи, необхідні для завершення розподілу протягом одного року з дати визнання необоротних активів, утримуваних для розподілу.

Підприємство оцінює необоротний актив або групу вибуття, як утримувані для розподілу між власниками за меншою з двох оцінок: балансовою вартістю або справедливою вартістю за вирахуванням витрат, пов’язаних з розподілом.

Суми коригування балансової вартості необоротних активів, утримуваних для розподілу, переведених зі складу необоротних активів, утримуваних для продажу включаються до інших витрат (доходів) звітного періоду.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу просимо надавати протягом 10 робочих днів з дня його оприлюднення на вебсайті Міністерства фінансів України у письмовій та/або електронній формі за адресою:

Міністерство фінансів України, 04071, м. Київ, вул. Межигірська, 11, e-mail: [email protected].

Додаткові матеріали:

Проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 “Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність”»

Повідомлення про оприлюднення

Додаток. Проєкт змін

Додаток. Порівняльна таблиця