Діють нові вимоги до продажу товарів із нікотином

З 1 вересня 2024 року запроваджуються нові вимоги до продажу товарів із нікотином.

Відповідно до Закону № 3553-ІХ товари з нікотином для споживання буде заборонено ввозити, транспортувати, зберігати та реалізовувати на території України без наявності акцизної марки.

Йдеться про продукцію за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2404 91 90 00 «Інші нікотиновмісні продукти для орального застосування», які включено до переліку підакцизних товарів.

Це продукти, що містять тютюн, відновлений тютюн, нікотин, замінники тютюну або нікотину, призначені для вдихання без горіння; інші нікотиновмісні продукти призначені для забезпечення надходження нікотину в тіло людини.

До прикладу, стіки для ТВЕНів, нікотинові паучі, нікотинові бустери для POD-систем.

До 1 жовтня дозволяється продавати, транспортувати та зберігати залишки нікотиновмісних виробів, що були вироблені або ввезені в Україну до 1 вересня2024 та не мають акцизних марок.

Що ж, розпочато новий етап боротьби

з тютюнозалежністю

► і за збільшення надходжень до бюджету.

“Попередній ми мали з 11 липня 2024 року, коли було заборонено продаж ароматизованих сигарет, в тому числі електронних.

Сигарети з добавками з вітрин познімали далеко не скрізь, яток із «айкосами» в ТРЦ навіть побільшало, рідини для вейпів продають не готові, а у вигляді наборів для самозамісу.

Без належного контролю і ці норми можуть не спрацювати.

Звертаю увагу на це головних детінізаторів ринку підакцизних товарів: що почне діяти швидше – нові норми чи нові схеми їх обходу?