Наразі по всій Україні проводиться масштабний аудит тих об’єктів, де можуть бути розміщені ВПО

В парламентському Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин працюють над правками до законопроєкту № 11281, який передбачає інвентаризацію нерухомості всіх форм власності для розміщення внутрішньо переміщених осіб(ВПО). Наразі ведеться робота для якомога швидшого ухвалення цього документа в другому читанні, оскільки питання житла для ВПО сьогодні стоїть досить гостро. Про це розповів народний депутат, член відповідного Комітету Сергій Козир.

«Одна з головних проблем зараз – це пошук житла для ВПО. І законопроєкт № 11281, зокрема, передбачає створення інтерактивної мапи, куди будуть занесені всі об’єкти, що можуть бути використані для розміщення або розселення ВПО. Тільки Фонд державного майна надав перелік із близько 26 тис. таких об’єктів. Наразі проводиться їх аудит у кожній громаді по всій Україні. Уже приблизно 200 таких об’єктів можна використовувати», – зазначив політик.

Він додав, що парламентська Тимчасова спеціальна комісія з питань захисту майнових та немайнових прав ВПО та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф проти України, тісно співпрацює з Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій, щоб сформувати житловий фонд для розселення ВПО.

«Звичайно ж, після аудиту таких приміщень необхідно з’ясувати, як переробити чи облаштувати це житло. Для цього можуть бути залучені гроші держави або донорів, або грантові кошти. Люди, які навіть зараз евакуюються із Покровська, Мирнограда чи інших прифронтових населених пунктів, мають чітко розуміти, куди вони їдуть, на що вони їдуть, самі повинні обирати той чи інший регіон, який для них ближчий», – сказав народний депутат.

Також він нагадав, що Міністерство соціальної політики запустило експериментальний проєкт, спрямований на фінансування з держбюджету проживання для ВПО похилого віку та осіб з інвалідністю.

«Внутрішньо переміщені особи, яким необхідна допомога – люди похилого віку або особи з інвалідністю, – завдяки новій програмі зможуть отримати кошти на оплату за проживання або за стаціонарний догляд. Той, хто потребує такої підтримки, має звернутися до органу місцевого самоврядування, а після укладання договору отримає коштина свою банківську картку. Перевага цієї програми полягає в тому, що гроші люди будуть отримувати на картку для цільового використання, як це було з «ковідною тисячею», – наголосив парламентарій.

За його словами, ця програма вигідна і для громад, оскільки дає можливість створювати робочі місця для людей, що допомагатимуть ВПО.