Програма «Національний кешбек» на розгляді у комітеті ВРУ

29 серпня законопроєкт № 11400 щодо оподаткування державної грошової допомоги (кешбеку) ще тільки розглядається податковим комітетом. Водночас, в Мінекономіки (яке є координатором програми) і Мінцифри вже закликали українських виробників доєднатися до програми Нацкешбеку через портал Дія.

Так, з 24 серпня українські виробники можуть подавати заявки на участь в програмі «Національний кешбек» через портал Дія.

“І це важлива опція, бо кешбек надаватиметься на споживчі товари українського виробництва, які будуть подані виробником для участі в програмі.”, – зауважує Ніна Южаніна, народний депутат.

З 28 серпня, як повідомляє Мінекономіки, відкривається реєстрація у програмі для торгових мереж.

І тут Мінекономіки чесно зізналося, що це розраховано на великий бізнес — ПРОДАВЦЕМ НЕ МОЖЕ БУТИ суб’єкт малого підприємництва, бо НЕ дозволяється спрощенцям (а тут і ФОП, і юридичні особи) брати учать у програмі «Національний кешбек».

Чому знову дискримінація?

Саме маленькі продавці і реалізують українську продукцію.

З 2 вересня стартує реєстрація покупців програми «Національний кешбек».

Програма дозволить українцям отримувати до 3 тисяч гривень компенсації щомісяця за купівлю товарів українського виробництва (10% вартості придбаних ними українських товарів).

На перший погляд, виглядає привабливо, але є нюанси.

Покупці повинні знати, що можуть купувати тільки ті товари, які є ц цій програмі.

Витрачати отриманий кешбек можна буде тільки на:

▪️ оплату послуг згідно з визначеним Переліком;

▪️ військові ОВДП;

▪️ донати та гуманітарну допомогу.

Зняття готівки забороняється.

Кешбек –- це державна грошова допомога, тобто покупцю повертаються не його кошти або кошти продавця/виробника, а надаються державні кошти із державного бюджету.

Щоб отримувати такий кешбек, громадянину України, необхідно:

♦ подати заяву на участь у програмі, в якій,зокрема, вказати свої рахунки, з яких будуть оплачуватись товари (платіжні операції по цих рахунках будуть контролюватись на відповідність вимогам програми);

♦ надати дозвіл на обробку персональних даних, згоду на передачу даних про транзакції при купівлі товарів з вибраних карток та дозвіл на розкриття банківської таємниці;

♦ відкрити спеціальний рахунок та отримати віртуальну або фізичну карту в своєму банку або в додатку для зарахування кешбеку;

♦ здійснювати придбання товарів тільки безготівковим розрахунком для потреб, не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.

На сьогодні інформація щодо фізичних осіб, що становить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

“Чи знають про це пересічні громадяни, чи усвідомлюють наслідки для себе, коли АТ «Агентство індустріального розвитку «Зроблено в Україні» (Агент) стане розпорядником їх банківської таємниці?

Тож банки щоденно будуть передавати до інформаційної системи «Кешбек «Зроблено в Україні» (ІС) всі операції за поточними рахунками покупців, по яких вони надали дозвіл на розкриття банківської таємниці.

ДПС буде передавати фіскальні чеки в ІС згідно з переліком продавців, яких Агент надсилає до ДПС у режимі реального часу.

Технічний адміністратор пов’язує інформацію від ДПС та банків за попередній місяць та розраховує до 15 числа суму кешбеку по кожному покупцю і розміщує в Дії.

Протягом 5 операційних днів кошти мають надійти на спеціальні рахунки отримувачам кешбеку в банках.

Зарахування суми кешбеку на спеціальний рахунок отримувача буде здійснюватись виключно за умови збігу інформації про номер рахунку та податковий номер отримувача.

Отже, покупці отримають розрахований кешбек за куплені товари не раніше 15 числа місяця, наступного на місяцем, в якому були придбані товари за програмою «Національний кешбек».

Міністерство економіки представило на підтримку законопроєкту про кешбек.

Я поцікавилася, чому з продавців товарів, які беруть участь у програмі, виключено всіх платників єдиного податку.

Виявляється, це зробили свідомо, адже переконані, що серед підприємців на ССО багато шахраїв:

«Ми вважаємо, що на полицях магазинів не повинно бути фроду».

Нечуване, але справжнє ставлення влади до мікробізнес

І про ціну питання.

Держбюджет-2024 передбачає виділення на програму 3 млрд грн.

Але навіщо тоді запевняти більшість громадян, для яких влада збирається підвищувати податки, що кожна гривня надходжень до бюджету витрачається на потреби армії?

Ні, далеко не кожна, і не тільки на армію, а й на різні податкові пільги, запроваджені за останні 5 років, і на ініціативи на кшталт цієї, мета яких давно відома — сподобатися людям”, – пише нардеп.