В Україні заборонили використання реклами у маркуванні ліків

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 11172, що пропонує внесення змін до закону про лікарські засоби, які забороняють розміщувати на упаковках ліків інформацію рекламного характеру.

Про це повідомив один із ініціаторів законопроєкту народний депутат від фракції «Слуга Народу», голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За його словами, документ передбачає приведення українського законодавства до європейських стандартів через затвердження нових правил маркування упаковок медичних препаратів.

Він додав, що в Україні виявляються непоодинокі випадки використання фармацевтичними виробниками в маркуванні лікарських засобів інформації, яка містить необґрунтовані твердження щодо переваг певного препарату порівняно з аналогічним лікарським засобом іншого виробника.

Законопроєктом передбачено заборонити нанесення на упаковці лікарських засобів будь-якої реклами, яка сприяє просуванню лікарського засобу на ринку, зокрема формуванню думки про винятковість або перевагу лікарського засобу.

«Це вводить в оману споживачів та порушує правила чесної конкуренції, що діють відповідно до директиви ЄС», – прокоментував важливість законопроєкту Михайло Радуцький.

У зв’язку з цим, зазначив очільник комітету, відтепер заборонятиметься наносити на внутрішній та зовнішній упаковці препарату будь-яку інформацію рекламного характеру, відомості про юридичних чи фізичних осіб, які не є виробником чи власником реєстраційного посвідчення на ліки.