Подання звітів про контрольовані операції

Звертаємо увагу, на особливість обрахунку визначення «вартісного» критерію контрольованих операцій платника податків при перебуванні на єдиному податку за ставкою 2 %.

Згідно з вимогами п.п. 39.2.1.7 ПКУ операція вважається контрольованою, якщо одночасно відповідає наступним двом критеріям:

► загальний обсяг доходу платника податку на прибуток за річний звітний період перевищує 150 млн гривень;

► розмір операції платника податку на прибуток з кожним окремим контрагентом за річний звітний період перевищує 10 млн гривень.

Починаючи з 1 квітня 2022 року платники податків мали змогу добровільно змінити систему оподаткування із загальної на 3 групу єдиного податку за ставкою 2 % доходу.

Відповідно до вимог п.9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідних положень» ПКУ, платники, які протягом календарного року перейшли на сплату єдиного податку за ставкою 2 %, у разі відновлення ним у цьому ж році сплати податку на прибуток підприємств складає та подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком з початку такого календарного року.

При цьому результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку за ставкою 2 % не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, зазначеного у підпункті 134.1.1 ПКУ, з урахуванням положень підрозділу 4 цього розділу для платників податку на прибуток, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну.

Обсяг річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) платника податку на прибуток підприємств для цілей застосування підпункту 39.2.1.7, підпункту 134.1.1 та пункту 137.5 ПКУ обчислюється за весь звітний рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди такого року, в яких такий платник податку перебував на сплаті єдиного податку за ставкою 2 %.

Тобто, до річного доходу платника податку на прибуток підприємств, який протягом року перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 %, також включається дохід, отриманий у цьому році під час перебування на єдиному податку третьої групи за ставкою 2 % доходу, у той же час проведені платником податку під час перебування на сплаті вищезазначеного єдиного податку операції не враховуються при визначенні критерію контрольованих операцій в розмірі 10 млн грн у разі, якщо вони не впливають на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств.