Мінфін планує оновити Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ

Мінфін повідомляє про оприлюднення проекту наказу Мінфіну «Про внесення Змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – проект наказу).

У зв’язку з прийняттям Закону України від 25.04.2024 р. № 3680-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників», яким внесені зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», виникла необхідність внесення змін до розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Інструкція) та додатків 3, 4 до неї, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (у редакції наказу Мінфіну від 21.12.2020 р. № 790).

Проєктом наказу передбачено внесення змін до Інструкції та додатків 3, 4 до неї, а саме:

♦ доповнено перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Договір) домашніми працівниками, копією трудового договору (внесено зміни до абзацу шостого підпункту 1 пункту 3 розділу V Інструкції);

♦ особам, які є домашніми працівниками та виявили бажання укласти Договір, надано можливість зазначити про це в додатку 3 до Інструкції шляхом проставляння відповідної позначки (пункт 1 додатка 3 до Інструкції доповнено новим підпунктом 3);

♦ у разі припинення трудового договору з домашнім працівником такий працівник повідомляє про це податковий орган, оскільки це є підставою для дострокового розірвання Договору (доповнено підпункт 2 пункту 2 розділу ІІ Договору новим підпунктом 3, доповнено пункт 1 розділу VII Договору новим абзацом четвертим).

Зауваження та пропозиції стосовно змісту нормативно-правового акту надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за наступними адресами:

Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: [email protected], [email protected]

Державна регуляторна служба України, 01001, м. Київ-11, вул. Арсенальна, 9/11, e-mail: [email protected]

Додатків матеріали:

Проект наказу Міністерства фінансів України «Про внесення Змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Повідомлення про оприлюднення

Додаток. Пояснювальна записка