У ВРУ зареєстровано новий законопроєкт для боротьби з корупцією

Парламент України продовжує впроваджувати міжнародні стандарти у національне законодавство, згідно з рекомендаціями Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Про це наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Одним із результатів цієї діяльності стала реєстрація нового законопроєкту (реєстр. № 11443), що має на меті посилити боротьбу з підкупом у міжнародних ділових операціях.

Документ став результатом співпраці членів Комітету з питань правоохоронної діяльності, Міністерства юстиції України та антикорупційних органів України. Законопроєкт розроблений на основі результатів відрядження делегації Верховної Ради України до штаб-квартири ОЕСР та робочих груп за участю керівництва Міністерства юстиції України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро України.

Документ спрямований на підвищення відповідальності юридичних осіб за корупційні правопорушення, що є важливим кроком у зміцненні довіри міжнародної спільноти до України.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас наголосив, що законопроєкт запроваджує в Україні інститут заходів кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб за вчинення підкупу іноземних посадових осіб. Це новий інститут для України, проте у таких розвинутих країнах як — США, Франція, Німеччина — це є стандартом.

Законопроєкт передбачає запровадження окремої відповідальності юридичних осіб. Також він встановлює правила застосування заходів кримінально-правового характеру, збільшує розміри штрафів та надає можливість застосування додаткових (нефінансових) заходів, таких як — тимчасові обмеження діяльності юридичних осіб. Окрім того, зміни до Кримінального процесуального кодексу України регламентують здійснення кримінального провадження щодо застосування цих заходів у спеціальному порядку.

Запропоновані реформи — це перші кроки на шляху України до членства в ОЕСР та впровадження світових стандартів бізнес-спільноти.