Мінсоцполітики перегляне «філософію» соцвиплат

Народний депутат Ніна Южаніна повідомляє, що Мінсоцполітики перегляне «філософію» соцвиплат. Причина — надмірна кількість зобов’язань, які не можуть бути підтверджені фінансовими ресурсами.

Про це заявила Жолнович Оксана Іванівна, Міністр соціальної політики України.

«Ми взяли на себе надмірну кількість соціальних зобов’язань щодо соціальних виплат, які не завжди можуть бути підтверджені фінансовим ресурсом… Це величезні кошти, які потрібно оптимізувати, в рамках росту людей, які на межі бідності, та інших вразливих груп… Ми працюємо над тим, щоб переглянути філософію соцвиплат. Щоб кожна ця виплата мала чітку мету – виходу людини із складної життєвої ситуації і обов’язково була пов’язана з послугою, яка допоможе людині стати економічно незалежною», – наголошує О. Жолнович.

“Це не перша подібна заява міністерки, пише Н. Южаніна – тому важливо розуміти, що вона вкладає в цю заяву”.

За її словами, готується законопроєкт про базову соціальну допомогу, яка об’єднає кількість диференційованих виплат.

Щодо змін до механізмів підтримки вразливих верств населення, то їх передбачено Меморандумом з МВФ, а саме:

«Ми працюємо над подальшим посиленням адресності та перевірки доходів при наданні пільг вразливим верствам населення. За підтримки Світового банку, в тому числі через програмну позику, ми працюємо над законопроєктами щодо консолідації різних видів соціальних виплат… У цьому контексті ми також підвищили поріг доходу для отримання права на участь у програмі гарантованого мінімального доходу (ГМД) на 10 відсотків».

Ніна Южаніна рекомендує дочекатися оприлюднення бодай якогось із анонсованих документів. Тоді нардеп обіцяє проаналізувати, чи стануть вони дієвими з точки зору підтримки людей, чи навпаки.