Уряд впровадив нові програми підтримки бізнесу на деокупованих територіях

Для бізнесу, який працює на деокупованих територіях, розширено підтримку в рамках грантової програми для створення переробних підприємств.

Відповідні зміни містяться в постанові уряду від 8 липня 2023 р. №780, якою внесено зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств (ПКМУ від 24 червня 2022 р. № 739).

Нове у Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств:

♦ гранти (до 8 млн грн) надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні до 80% вартості проєкту — за рахунок грантів, не менше 20% — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних) для суб’єків господарювання, які зареєстровані та провадять підприємницьку діяльність на територіях активних бойових дій та тимчасово окупованих рф територіях, включених до Переліку територій, затвердженого наказом Мінреінтеграції, для яких визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації;

♦ органами місцевого самоврядування або іншою заінтересованою стороною може здійснюватися часткова компенсація внеску власних коштів отримувача – не більше 50% суми власного внеску отримувача та не більше 75% для суб’єків господарювання, які зареєстровані та провадять підприємницьку діяльність на територіях, включених до Переліку територій, затвердженого наказом Мінреінтеграції;

♦ надання грантів здійснюється Мінекономіки через банки, більше 50% акцій яких належать державі (до цього можна було тільки через АТ “Державний ощадний банк України” ).

Далі – про інші зміни інші зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств.

Який саме бізнес, який зареєстрований, працює чи планує розпочати роботу на звільнених територіях, зможе отримати гранти на розвиток своїх переробних підприємств:

► заяву на отримання гранту можуть подавати отримувачі, у яких станом на дату подання заяви керівник/засновник/кінцевий бенефіціарний власник не є особою, яка є керівником/засновником/кінцевим бенефіціарним власником більш як у 5 (включно) платників податків (нове обмеження);

► заяву на отримання гранту можуть подавати акціонерні товариства, якщо є засновники, які володіють не менш як 25% акцій такого товариства (нове обмеження).

Обов’язковою умовою отримання гранту є встановлення для працівників заробітної плати не менше МЗП на 1 січня року, в якому було отримано грант (нове зобов’язання).

Зміни набирають чинності з 14.08.2023 року.