Форма звітності № 1-ПА (квартальна) незабаром зазнає змін

На сайті Мінекономіки проєкт наказу Мінекономіки “Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 03 червня 2019 року № 851”.

Документ розроблено з огляду на необхідність виконання абзацу третього пункту 3 розділу II “Прикінцеві та перехідні положення” Закону № 2982-IX та приведення наказу у відповідність до положень чинного законодавства, зокрема, у відповідність до норм Закону № 341-IX, яким функції з формування та реалізації державної політики у сфері праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу передані від Міністерства соціальної політики України до Міністерства економіки України.

Відповідно до пункту 2 розділу II “Прикінцеві та перехідні положення” Закону № 2982-IX суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію з посередництва у працевлаштуванні за кордоном до набрання чинності цим Законом, за поданою до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом декларацією про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном включаються до переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Ліцензії з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, видані суб’єктам господарювання до набрання чинності цим Законом, втрачають чинність через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Закон № 2982-IX набирає чинності 14 жовтня 2023 року. Відповідно до новел цього Закону № 2982-IX, порядок, форма та строки подання звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно, втрачає актуальність розділ ІІІ форми звітності № 1-ПА (квартальна) “Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні”, затвердженої наказом Мінсоцполітики від 03.06.2019 р. № 851.

Водночас, у зв’язку з тим, що ліцензії з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, видані суб’єктам господарювання, втрачають чинність через шість місяців з дня набрання чинності Законом № 2982-IX, а дана форма звітності подається щоквартально, зберігається необхідність її подання по завершенню другого кварталу 2024 року суб’єктами господарювання, які не перейдуть на декларації.