Враховуючи зміни, які відбулись у соціально-економічній і податковій сферах, зокрема: зростання витратної складової цін (сировина, комплектуючі, енергоносії, витрати на оплату праці тощо), а також зміну з 01.03.2022 ставок акцизного податку на алкогольні напої (Закон України від 30.11.2021 № 1914 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”) розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам суб’єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування.
Так, на сайті Мінекономіки оприлюдненопроєкт постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів Українивід 30 жовтня 2008 р. № 957”
Документом передбачається внести зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2008 № 957 “Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв” згідно з якими пропонується:
підвищити розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв залежно від коду виробів з УКТЗЕД, зокрема
♦ роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби – ↑13%;
♦ віскі, ром та джин – ↑25%;
♦ коньяк (бренді) – ↑11-12%;
♦ виноробну продукцію:
- (звичайні (неігристі) вина – ↑62%,
- (сидр і перрі; вина, вермути та інші зброджені напої (у тому числі суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% об’ємних одиниць етилового спирту) – ↑61-71%,
- віна ігристі та газовані винні напої – ↑28%;
Крім того, примітки у додатку буде доповнено новим пунктом такого змісту:
“Мінімальна роздрібна ціна на виноробну продукцію (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу “Tetra-Pak” і “Bag in box” визначається як добуток затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л та коефіцієнту 0,85.”
РОЗМІР
мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв
Код виробів згідно з УКТЗЕД |
Опис товару |
Мінімальна ціна за 1 літр100-відсоткового спирту, гривень |
Роздрібна ціна, гривень |
|
оптово- відпускна |
роздрібна |
|
||
2208 60, 2208 70, 2208 90 |
Горілка та лікеро-горілчані вироби, інші |
434 |
505 |
|
2208 30 |
Віскі |
972 |
1122 |
|
2208 40 |
Ром та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини |
972 |
1122 |
|
2208 50 |
Джин та ялівцева настоянка |
972 |
1122 |
|
2208 20 |
Спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду: |
|
|
|
|
коньяк (бренді) три зірочки |
553 |
720 |
|
|
коньяк (бренді) чотири зірочки |
635 |
794 |
|
|
коньяк (бренді) п’ять зірочок |
666 |
839 |
|
|
інші спиртові дистиляти та спиртні напої, в тому числі |
553 |
720 |
|
|
бренді ординарні, горілки виноградні |
549 |
663 |
|
2204, 2205, 2206 (алкогольні напої з доданням або без додання етилового спирту в іншому місці не зазначені) |
Алкогольні напої, фактична міцність яких вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту, інші суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв |
510 |
560 |
|
2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00 |
Сидр і перрі (без додання спирту) у тарі місткістю 1 л |
|
|
48 |
2204 2205 10 10 00, 2206 00 59 00, 2206 00 89 00
|
Звичайні (неігристі) вина, зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л |
|
|
68 |
2204, 2205, 2206 (вина та інші зброджені напої без додання етилового спирту в іншому місці не зазначені; вина та інші зброджені напої з доданням етилового спирту) |
Вина, вермути та інші зброджені напої (у тому числі суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л |
|
|
84 |
2204 10, |
Вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані), фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження, які розливаються у пляшки, закорковані спеціальними пробками для таких напоїв типу “гриб”, що утримуються на місці за допомогою стяжок або застібок, та/або мають надмірний тиск, спричинений наявністю діоксиду вуглецю у розчині на рівні не менше 1 бар при температурі 20°С у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л |
|
|
140 |
Примітки: |
1. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, віскі, рому та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини, джину та ялівцевої настоянки, коньяку (бренді) три зірочки, коньяку (бренді) чотири зірочки, коньяку (бренді) п’ять зірочок, інших спиртових дистилятів та спиртових напоїв, в тому числі бренді ординарного, горілки виноградної, інших алкогольних напоїв, фактична міцність яких вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту, інші суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв 2. Мінімальна роздрібна ціна на вина, вермути та інші зброджені напої 3. Мінімальна роздрібна ціна на виноробну продукцію (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу “Tetra-Pak” і “Bag in box” визначається як добуток затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л та коефіцієнту 0,85. 4. Мінімальна роздрібна ціна на сидр і перрі (без додання спирту), вина ігристі та вина газовані, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) (без додавання спирту) у іншій тарі та місткістю іншій, ніж зазначено у графі “Опис товару”, розраховується: на сидр і перрі (без додання спирту) – як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари (у літрах); на вина ігристі та вина газовані, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) (без додавання спирту) – як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари (у літрах), поділений на 0,7. 5. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв, визначені (розраховані) згідно з примітками 1-3 цього додатка, заокруглюються: у бік зменшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 1 до 4 копійок; у бік збільшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 5 до 9 копійок. |