Чи повинна ФОП, яка бажає перейти на ЄП, визначити обсяг доходу, отриманого на “загальній” системі?

Чи повинна ФОП, яка з ІІ, ІІІ або ІV кварталу поточного року бажає перейти на спрощену систему оподаткування, визначити обсяг доходу, отриманий протягом такого року на загальній системі оподаткування з урахуванням п. 291.4 ПКУ?

Враховуючи норму п. 292.14 ПКУ щодо визначення доходу для надання права зареєструватися платником єдиного податку, фізична особа – підприємець, яка прийняла рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з ІІ, ІІІ або ІV кварталу поточного року, визначає суми отриманих доходів на загальній системі оподаткування окремо як за попередній календарний рік так і у поточному році.

За умови дотримання сукупності критеріїв, передбачених главою 1 розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ (в т. ч. встановленого п. 291.4 ПКУ граничного обсягу доходу для відповідної групи) фізична особа – підприємець може обрати спрощену систему оподаткування.

З метою реєстрації платником єдиного податку обсяг доходу, отриманий протягом поточного року на загальній системі оподаткування, не повинен перевищувати дозволений граничний обсяг доходу, встановлений п. 291.4 ПКУ для відповідної групи платника єдиного податку.