Переробка будсміття допоможе Україні отримати 50 млрд євро від ЄС: Олена Шуляк розповіла подробиці

Величезні об‘єми будівельних відходів, що утворилися внаслідок руйнувань від вибухів та обстрілів – один з багатьох наслідків повномасштабного вторгненняросіїв Україну.

Такі будівельні відходи складаються з залишків різних за структурою й походженням матеріалів, тому відрізняються від «класичного» будсміття, яке придатне дляпереробки. А їх закопування чи спалювання призведе до погіршення екологічної ситуації, адже через тривалий період розкладання будматеріали – один з найнебезпечніших джерел забрудненняґрунтута водних ресурсів.

Про це в інтерв‘ю виданню Mind повідомила Голова комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії “Слуга Народу” Олена Шуляк.

За її словами, в Україні вже утворилосяпонад 100млн тонн сміття внаслідок повномасштабного вторгнення, з них понад третина – будівельне сміття. Тільки в Бучанському районі за попередніми підрахунками зараз нараховується близько 2 млн тонн будсміття. Якщо говорити про Харків та область – це десятки мільйонів тонн. Тому питання йогопереробкиівикористання для України зараз – надзавдання.

“Україна вже вивчає міжнародний досвід у цьому питанні, адже сміття можна переробити на будівельні матеріалиівикористовувати в дорожньому господарстві/цивільному будівництві”, – зауважила народна депутатка і додала, що у більшості держав вже зараз часткапереробкибудівельних відходів становить в середньому близько 50% від загального обсягу виробництва будматеріалів.

Наприклад, у Нідерландах у повторне використання йде близько 90% будівельних відходів, в Данії – 81%, у Великобританії – 45%, у Фінляндії – 43%.

Як зазначила очільниця партії “Слуга Народу”, демонтаж іпереробкабудівельного сміття у світі є вигідним бізнесом, а для України це ще й нагальне питання екологічної безпеки та додаткових можливостей для комплексної програми відновлення зруйнованої інфраструктури внаслідок повномасштабного вторгнення. Тому вкрай важливо розробити не просто порядок використання та утилізаціїбудсміття, алей дієві інструменти стимулювання бізнесу заходити в цю нішу.

“Також потрібно враховувати, щопереробкабудівельних відходів і їхнє повторне використання – одна з основ циркулярної економікиіодин з принципів зеленого відновлення. Усе це – частина «українського Bauhaus», принципу, який закладений у розробку українського плану для отримання 50 млрд євро фінансової допомоги у вигляді грантів і кредитів від ЄС”, – пояснила Олена Шуляк.

Нагадаємо, у серпні 2023 року ізраїльська компанія GreenMix, що спеціалізується напереробцібудівельного сміття, заявила про готовність інвестувати у будівництво заводу з екологічноїпереробкибудівельного сміття та демонтувати зруйновані під час бойових дій багатоповерхівки у передмісті Києва – Бучі. Досі такої технології в Україні не було, тому деокупована Київська область може стати пілотнимпроєктом.