ФОП переходить на загальну систему: чи подавати Додаток 2 декларації платника ЄП 3 групи?

Чи потрібно та в який строк ФОП у разі переходу на загальну систему оподаткування та відмови від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, подавати Додаток 2 у складі податкової декларації платника ЄП третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні?

Фізичні особі – підприємці у разі переходу на загальну систему оподаткування та відмови від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у випадку визначення єдиного внеску подають до контролюючого органу Додаток 2 у складі Декларації у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, тобто у строк протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця у якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.

У разі переходу на загальну систему оподаткування та відмови від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, фізичній особі – підприємцю, яка скористалася правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе, не потрібно подавати Додаток 2 у складі Декларації.

Якщо фізична особа – підприємець таким правом не скористалася, то Додаток 2 подається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця у якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.