Мінфін підготував зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру місць зберігання

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкту постанови КМУ «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру місць зберігання».

Основною метою прийняттядокументу є виконання норм Закону України від 18.06.2024 № 3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 3817).

Відповідно до частини першої статті 39 Закону № 3817 зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнової сировини, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється суб’єктом господарювання в місцях зберігання зазначених товарів (продукції), внесених до Єдиного реєстру місць зберігання (далі – Реєстр), крім випадків, визначених безпосередньо цим Законом.

Пунктом 26 ч. 1 ст. 1 Закону № 3817 визначено, що Реєстр – це складова інформаційно-комунікаційної системи Державної податкової служби України, що містить перелік місць зберігання із зазначенням відомостей, визначених Законом № 3817, про місцезнаходження місць зберігання та про заявників.

Частиною 3 ст. 39 Закону № 3817, яка набирає чинності та вводиться в дію 01.01.2025, встановлено, що порядок ведення Реєстру затверджується Кабінетом Міністрів України.

Цілями прийняття зазначеного проєкту постанови є:

► виконання вимог законів № 3817 та № 1907 щодо затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру місць зберігання;

► створення належних умов для забезпечення можливості суб’єктів господарювання на провадження діяльності у сфері виробництва та обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, дерегуляція діяльності суб’єктів господарювання в частині уніфікації та спрощення процедур внесення місць зберігання до Єдиного реєстру місць зберігання, внесення змін до відомостей, які містяться в Єдиного реєстру місць зберігання, зменшення фінансових та часових витрат на виконання таких процедур, а також забезпечення прозорості та контрольованості ринків виробництва та обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

► забезпечення належного контролю за виробництвом та обігом спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, а також контролю повноти сплати акцизного податку.

Прийняття нормативно-правового акта дасть можливість суб’єктам господарювання належним чином отримувати ліцензії та провадити діяльність у сфері виробництва та обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови надавати протягом 30 робочих днів з дня оприлюднення на офіційній сторінці Міністерства фінансів України у письмовій та/або електронній формі за адресами:

Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008, e-mail: [email protected], [email protected].

Додаткові матеріали:

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру місць зберігання»

Аналіз регуляторного впливу

Повідомлення про оприлюднення

Додаток. Порядок

Додаток. Пояснювальна записка