Терміни проходження верифікації пацієнтів молодших за 18 років продовжено до 1 лютого 2025 року, – рішення Уряду

Із 1 жовтня Національна служба здоровʼя України продовжить проведення оплат медзакладам первинки за задекларованих пацієнтів молодших за 18 років, які не пройшли верифікацію, зокрема і через відсутність ІПН. Необхідні для цього зміни проголосовані Урядом. Проект змін було ініційовано Міністерством охорони здоровʼя та узгоджено з Міністерством фінансів.

Зокрема, було внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2023 р. № 1394 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році». Вони передбачають, що термін здійснення верифікації пацієнтів віком до 18 років, якими подані декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, продовжено до 1 лютого 2025 року.

Заходи з верифікації даних проводяться для забезпечення актуальності та достовірності даних пацієнтів у електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Наразі верифікація відбувається шляхом обміну даними ЕСОЗ з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків (ДРФО) та Державним реєстром актів цивільного стану громадян (ДРАЦСГ). Це дозволяє покращити якість даних у системі, а також мінімізувати проблеми, повʼязані з пошуком пацієнта та виявленням некоректних записів.

Заклади первинної медичної допомоги мають необхідну інформацію та покроковий алгоритм дій для можливості верифікувати пацієнтів зі статусом «Неуспішна верифікація» та уникнути застосування нульового коефіцієнта за обслуговування такого пацієнта. У разі внесення змін лікарем до запису про пацієнта, подання нової декларації про вибір сімейного лікаря, педіатра чи терапевта, або її переукладання не потрібне.

Зміни до постанови Кабінету міністрів України набирають чинності з 1 жовтня 2024 року. Тож заклади первинної медичної допомоги своєчасно отримають оплати за пацієнтів до 18 років, незалежно від статусу верифікації.