Отримання копій документів, які містяться в реєстраційній справі

Процедура отримання документів із реєстраційної справи громадських формувань має чітко визначений порядок, закріплений законодавчо. Вона регламентує дії посадових осіб та заявників, забезпечуючи дотримання правових норм і прозорість у наданні відомостей із державних реєстрів.

Згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, які передбачені Конституцією та законами України.

Процедура отримання документів, які містяться в реєстраційній справі громадського формування, визначена Порядком надання відомостей із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, затвердженим наказом Міністерства юстиції України № 1692/5 від 05.05.2023 (далі – Порядок).

Так, абзацом 2 пункту 1 розділу ІІ Порядку визначено, що у разі, коли заявник бажає отримати документи, які містяться в реєстраційній справі у паперовій формі, він звертається до суб’єкта державної реєстрації, який відповідно до закону уповноважений зберігати реєстраційну справу в паперовій формі.

Пунктом 2 розділу ІІ цього ж Порядку встановлено, що надавачем встановлюється особа заявника на підставі документа, який посвідчує особу, передбаченого Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Також пунктом 6 розділу І Порядку визначено, що за надання відомостей із Єдиного державного реєстру в випадках, передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», справляється плата.

У разі отримання документів, які містяться в реєстраційній справі, плата справляється за кожен документ, який запитується.