Боротьба з «дропами»: цікаві норми проєкту № 11043

16 вересня Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України рекомендував народним депутатам прийняти, зокрема, законопроєкт № 11043.

Законопроєкт № 11043 пропонує внести зміни до деяких законів України щодо удосконалення функцій НБУ з державного регулювання ринків фінансових послуг у другому читанні.

У допрацьованому законопроєкті містяться такі основні положення:

Зобов’язує банки та інші фінансові установи надавати інформацію за запитом Нацполіції, зокрема дані фінансових операцій та напрямки, куди кошти перераховувались. Це, зокрема створюється для боротьби з неналежними користувачами карток, так званими, “дроперами”, які надають свої картки зловмисниками для перерахування вкрадених коштів.

Також у цьому ж законопроєкті об’єднані кредитні спілки можуть залучати кредити від іноземних донорів у валюті. Також доопрацьовано механізм приєднання кредитних спілок, що дозволить багатьом з чинних сьогодні маленьких кредитних спілок продовжити свою діяльність, приєднавшись до більш розвинених та організованих кредитних спілок і так розділити з більш спроможними спілками адміністративні витрати на ведення бізнесу та інше.